Βασικές Βουδιστικές Διδασκαλίες – IV

Αρχική Σελίδα » Βουδισμός » Βασικές Βουδιστικές Διδασκαλίες – IV

Ευγενής Οκταπλή Οδός

Μπορούμε να υπερνικήσουμε το «Εγώ» μας, να νοιώσουμε μεγαλύτερη αρμονία με τον κόσμο γύρω μας και να εξαλείψουμε την οδύνη που βιώνουμε μέσω της Ευγενούς Οκταπλούς Οδού. Σε αυτή την οδό, ο Τροχός (σύμβολο του Ντάρμα) παρουσιάζεται με οκτώ ακτίνες που απεικονίζουν τις παρακάτω οκτώ αρχές:

  1. Ορθή Κατανόηση
  2. Ορθή Σκέψη
  3. Ορθός Λόγος
  4. Ορθή Πράξη
  5. Ορθός Βιοπορισμός
  6. Ορθή Προσπάθεια
  7. Ορθή Επίγνωση
  8. Ορθή Συγκέντρωση.

Η Ορθή Κατανόηση είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα της οδού διότι πρέπει πρώτα  να κατανοήσουμε την αλήθεια των Τεσσάρων Ευγενών Αληθειών ώστε να ξεκινήσουμε την πορεία μας.

Η Ορθή Σκέψη ακολουθεί αμέσως μετά. «Ορθή» στην περίπτωση αυτή σημαίνει «σύμφωνα με τα γεγονότα». Μας προτείνει δηλαδή να δούμε τα πράγματα ως έχουν και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.

Η Ορθή Σκέψη, Λόγος, Πράξη και Βιοπορισμός περιλαμβάνουν ηθικούς φραγμούς που αποτρέπουν από το ψέμα, την κλεψιά, την διάπραξη βίαιων πράξεων και τον βιοπορισμό με τρόπο που βλάπτει τους άλλους. Οι ηθικοί αυτοί φραγμοί όχι μόνο βοηθούν στην επίτευξη της γενικότερης κοινωνικής αρμονίας, αλλά μας βοηθούν να ελέγξουμε και να εξαλείψουμε την αίσθησή του «Εγώ» μας.

Ακολουθεί η Ορθή Προσπάθεια η οποία είναι σημαντική διότι το «Εγώ» ευδοκιμεί στην απραξία και την λανθασμένη προσπάθεια. Στην απραξία διότι εάν δεν προσπαθήσουμε να ασκήσουμε τους αυτούς μας δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε τίποτα απολύτως σε οποιοδήποτε επίπεδο στη ζωή και στην «λάθος προσπάθεια» διότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί από πολύ ενεργούς ανθρώπους. Επομένως, η προσπάθεια πρέπει να γίνεται και πρέπει να συνάδει με τη διδασκαλεία και με την προσπάθεια εξάλειψης του «Εγώ» μας.

Τα τελευταία δύο βήματα της οδού είναι η Ορθή Επίγνωση ή γνώση και η Ορθή Συγκέντρωση. Τα δύο αυτά στάδια αντιπροσωπεύουν το πρώτο βήμα προς την απελευθέρωση από την οδύνη. Το να είμαστε αφυπνισμένοι και να έχουμε ανά πάσα στιγμή επίγνωση του τι πράττουμε είναι θεμελιώδες για την καλή διαβίωση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, αλλά στη Δύση η επίσημη πρακτική ονομάζεται «διαλογισμός» και είναι ο τρόπος επίτευξης της Ορθής Επίγνωσης και Συγκέντρωσης

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αποστόλου Παύλου 5,

Αγ. Παρασκευή 153 42, Αθήνα.

+30 213 088 9977

Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 17:00

Επικοινωνείστε με το Κέντρο Τεραβάδα Αθήνας

    Το όνομά σας (υποχρεωτικό)

    Το Email σας (υποχρεωτικό)

    Θέμα

    Το μήνυμά σας

    Εγγραφείτε εδώ! Θα σας ενημερώνουμε για τα δωρεάν μαθήματά μας και θα σας στείλουμε ως δώρο, μία από τις δημοφιλέστερες ομιλίες του Βούδα, Karaṇīya Metta Sutta, σε e-book, στα Ελληνικά.

    * indicates required