Διαλογισμός σε Χρώματα
Διαλογισμός σε Χρώματα (Kasiṇa)
Αυτός ο διαλογισμός, που τον δίδαξε ο Βούδας σε αρκετές από τις ομιλίες του, αρμόζει κυρίως σε άτομα που έχουν οπτική αντίληψη και διευκολύνονται στο να εστιάσουν τον νου τους σε ένα χρώμα για να αναπτύξουν την αυτοσυγκέντρωσή τους (samādhi).
Kasiṇa, που σημαίνει «πλήρης, ολόκληρος δίσκος», είναι το όνομα για έναν απλό εξωτερικό ολοστρόγγυλο δίσκο ο οποίος χρησιμοποιείται ως αντικείμενο εστίασης, προκειμένου ο διαλογιζόμενος/η να παράξει και να αναπτύξει αυτοσυγκέντρωση (samādhi) που επίσης, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην επίτευξη των 4 απορροφήσεων ή εκστάσεων (jhāna, σανσκριτικά: dhyāna).
Συνίσταται στην αυτοσυγκέντρωση της πλήρους και αδιαίρετης προσοχής, πρώτα με ανοιχτά μάτια κοιτώντας ένα ορατό αντικείμενο ως προκαταρκτικό σημάδι ή εικόνα (parikamma-nimitta), π.χ. έναν μονόχρωμο δίσκο σε κάποια απόσταση, έως ότου αντιληφθεί κανείς τελικά, ακόμα και με τα μάτια κλειστά, μια νοερή εικόνα. Όταν συγκεντρωθεί σε αυτή τη νοερή εικόνα ξανά και ξανά, παράγεται μια φωτεινότητα και μπορεί κανείς να επιτύχει υψηλούς βαθμούς αυτοσυγκέντρωσης.
Ο διαλογισμός kasiṇa είναι ένας συνηθισμένος τύπος του ηρεμιστικού διαλογισμού (samatha). Για διάφορους λόγους, η πρακτική διαλογισμού που χρησιμοποιεί αντικείμενα kasiṇa δεν έχει γίνει πολύ γνωστή στη Δύση. Ένας από τους λόγους μπορεί να είναι ότι δεν είναι εύκολο να βρει κανείς εξειδικευμένους δασκάλους που έχουν εμπειρία με τη μέθοδο.
Ως δασόβιος μοναχός, ο Bhante Nyanadassana, έχει ασκήσει τον διαλογισμό kasiṇa εκτενώς, ακολουθώντας τη συμβουλή του Βούδα στους μαθητές του. Ως αποτέλεσμα, έχει την απαραίτητη εμπειρία προκειμένου να εξηγήσει τη μέθοδο και να καθοδηγήσει την πρακτική της.